Wat is het en wat betekent het voor jou als zzp’er?

Wellicht heb je al gehoord over de nieuwe Gasketelwet, of misschien is dit de eerste keer dat deze informatie voorbij komt, maar de wet is per 1 oktober 2020 in werking getreden. Dit betekent dat alle monteurs die werkzaam zijn aan gasverbrandingsinstallaties anderhalf jaar de tijd hebben om te voldoen aan de verplichting om CO-gecertificeerd te zijn. Vanaf 1 april 2022 wordt het verboden om aan dergelijke installaties te werken zonder de certificering.

Waarom?

In 2015 verscheen een rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid over de gevaren van koolmonoxide bij cv-ketels. Het probleem bleek groter dan tot op dat moment bekend was. In tegenstelling tot wat veel mensen dachten, bleek het merendeel van de ongevallen betrekking te hebben op moderne cv-ketels die goed onderhouden werden. Periodiek onderhoud aan de installaties biedt niet voldoende bescherming tegen ongevallen met koolmonoxide.
De raad adviseerde een wettelijke verplichting en een uniforme erkenningsregeling in te stellen, omdat de verschillende kwaliteitscontroles van dat moment te weinig garantie boden dat ongevallen voorkomen werden.

Wat?

Iedere monteur moet individueel aantonen dat hij/zij bekwaam is. Om het Bewijs van Vakmanschap te verkrijgen, volg je een examenprogramma dat bestaat uit twee onderdelen. Allereerst: een theorietoets die je kennis vaststelt. Heb je deze behaald, dan wordt er op locatie een fysiek praktijkexamen afgenomen. Als je al genoeg kennis hebt, kun je deze examens meteen doen. Zo niet, dan worden er opleidingen aangeboden om je kennis wat bij te spijkeren. 

Nadat je geslaagd bent voor beide examens, ontvang je een digitaal Bewijs van Vakmanschap, waarmee je kunt aantonen dat je voldoet aan deze nieuwe eis. Daarnaast wordt het vastgelegd in het centraal register. 

Als zzp’er zul je naast de individuele examens ook een gecertificeerd bedrijfsproces moeten hebben (door bijvoorbeeld het invoeren van een handboek en het regelen van de administratie). Hierop kan namelijk een audit komen. Het is dus niet genoeg om alleen een Bewijs van Vakmanschap te hebben. 

Voor wie?

Deze nieuwe verplichting geldt voor alle monteurs die werken met gasverbrandingsinstallaties, of dat nou gaat om het installeren, repareren of onderhouden ervan.
Het gaat om gasverbrandingsinstallaties onder de 100kW. Dit betreft dus zowel oude als nieuwe installaties, waaronder:
  • CV-ketels
  • Rookgasafvoervoorzieningen
  • Luchtverhitters
  • Gas(sfeer)haarden
  • Warmtapwatertoestellen
Let op: het betreft alleen de gashoudende onderdelen (dus niet het expansievat of radiatoren). Het gaat dus om de cv-ketel, het warmwatertoestel en de kanalen voor zowel de toevoer van lucht als de afvoer van rookgas.

Werk jij alleen met elektrotechnische, sanitaire of gasleidinginstallaties? Dan is deze nieuwe regeling niet op jou van toepassing.

Geldigheid

Het Bewijs van Vakmanschap is vijf jaar geldig, vanaf het moment dat de certificering behaald is. Daarna zal je opnieuw een examen moeten afleggen.

Wanneer?

In anderhalf jaar moet iedereen die werkt met gasverbrandingsinstallaties zich laten certificeren. De uiterste deadline om in het bezig te zijn van de certificering is 1 april 2022, maar gezien de grote groep monteurs die zich zal laten opleiden, is het verstandig om te zorgen dat jouw certificering ruim voor de deadline op orde is.

Wil je tot in de details weten hoe het zit met deze certificering? Kijk ook eens de website van Techniek Nederland voor meer informatie en veelgestelde vragen.

Waar te halen?

Zowel de theorie als praktijk kun je volgen bij diverse aanbieders. Connect werkt voor deze trainingen samen met Solar Opleidingen, de expert op het gebied van technische opleidingen. We hopen dan ook dat je gemotiveerd bent om jouw persoonlijke en (eventueel) bedrijfscertificering te halen.

Meer weten?

Samen met onze zaakwaarnemers bereiden we dit dossier goed voor. We helpen je graag met informatie, advies en waar je terecht kunt voor de certificering.